Kuka sinä olet?

Minä rakentuu identiteestistä, kuka minä olen ja mihin minä kuulun, minäkuvasta, millainen minä olen ja itsetunnosta, käsitys omasta arvosta ja merkityksestä. Päihteiden käyttäjä kuten itsekkin omaan keskenkasvuisen egon -valta, huomio ja nautinto. Olen itsekeskeinen ja vatsustan auktoriteettejä. Tämä on tullut taas todestettua itsellekkin. Ajatus siitä, että lait ovat muita varten ja olen ulkopuolinen yhteiskunnasta. Toisaalta tunnen olevani yksinäinen joukossa, en tunnu kuuluvan oikein minnekkään. Olen viime aikoina mennyt vain minä ensin asetelmalla ja en ole pystynyt ottamaan vastaan kritiikkiä. Olen viime aikoina alisuoriutunut kaikesta, kaikki on pitänyt laittaa hölmöilyksi. Käsitys omista kyvyistäni on heikentynyt. Paljon on heikkouksia katseltu: syyllisyys, häpeä ja valehtelu. Olen tunne-elämältäni epäkypsä, olen tunteideni orja. Tunteet ovat viime aikoina tullut tukahdetettua ja jätetty käsittelemättä. En ole pystynyt kohtaaman tunteitani ns. ”raakana”.

Pähdesairauksissa kehittyy minä, joka voi olla kireä ja masentunut. Hyökkäävä tai vähintään hiljaa kyräilevä. Alemmuudentunnon ahdistama mutta samalla salaa elättelee ylemmyydentunteitaan. Täydellisyyttätavoitteleva ja jäykän idealistinen. Ylitsepääsemättömän yksinäisyyden ja eristyneisyydentunteen maahan painama ”muuri”. Minäkeskeinen ja kaikkea mitä pohjimmiltaan itsekeskeinen suhtautuminen edellyttää. Uhmamielinen, joko tietoisesti tai tiedostamattomasti. Eristyneisyyteen muurautunut ja muista eristetyssä maailmassaan enimmäkseen oleileva.

Toipuvan päihteiden käyttäjän minä kostuu huojennuksen tunteesta ja lievästä innostuksesta. Elä ja anna elää; Hyväksyy nöyrästi ja ilman kaunaa, että muut ihmiset ovat erillaisia kuin he. Lempeys itseään ja maailmaa kohtaan, ei vaadi itseltään mahdottomia, eikä arvostele itseään äkkijyrkästi. Tuntee, että muut ihmiset ovat läheisiä ja todellisia, ”aito sisäinen ystävällisyys muita kohtaan”, vapaus ottaa elämä vastaan ja yhteydentunne. Pääsee itsensä ulkopuolelle eikä ole minäkeskeinen. Ei tarvitse pelkoja, ei uhmaa eikä puolusteluja. Voi katsoa itseään silmiiin, ei tarvitse ylpeänä eristää itseään maailmasta.

Minän muutos prosessi vaatii aikaa. Se ei ole suoraviivainen prosessi vaan se etenee sykäyksittäin ja siinä saattaa olla puuduttavia paikallaan seisovia vaiheita. Päihteiden käyttäjän minästä vaatii positiivista sisäistä puhetta. Rakentava palaute toiminnasta mm yhteisöltä, vertaistukiryhmiltä, läheisisiltä ja 12 askeleen ohjelman työstäminen saa aikaan toipuvan käyttäjän minän. Toipuvan käyttävän minä edustaa asenteenmuutosta, arvomaailman muutosta, roolien muutosta ja ennen kaikkea itsensä hyväksymisistä.Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: