Kuiva humala oireyhtymä

Mitä on kuiva humala?

”Kuiva humala” kuvaa alkoholistin tilaa, kun hän tuntee olonsa epämukavaksi kun hän ei juo. ”Kuiva” viittaa siihen tosiasiaan, ettei hän juo: ”humala”tarkoittaa samojen poikkeavien asenteiden ja käyttäytymisen jatkumista, jotka ilmenivät juoma aikana. Toisin sanoen, hänen elämänsä laadussa ei ole tapahtunut edistymistä. Yksinkertaisesti sanoen hän on kännissä ilman juomista. Alkoholismi on sairaus, joka hallitsee uhriaan sekä fyysisesti että psyykkisesti. ”Kuiva humala” tekee saman. Monet alkoholistit kuvittelevat, että kun juominen lakkaa, palaa normaali tila automaattisesti. Näin ei ole. Normaali tila palaa vain, jos alkoholisti pysyy raittiina ja samanaikaisesti ponnistelee muuttaakseen ajattelunsa ja käytöksensä, mikä puolestaan tekee hänestä tasapainoisemman ihmisen. ”Kuiva humala” on tärkeä termi, joka alkoholistin on ymmärrettävä, koska toipumisensa aikana hän todennäköisesti joutuu kokemaan joukon tähän tilaan liittyviä ongelmia. ”Raitis elämä” sisältää hyvän laadukkaan elämän viettämisen ilman alakoholia. Tämä tarkoittaa uudelleen sopeutumista ja muuutosten tekoa tavoitteena paluu hyvään elämäntapaan, jollaista mahdollisesti koki paljon ennen kuin juomaongelma syntyi. Tämä on tehtävä, joka on suunniteltava ja toteutettava. Uusien elämäntapojen luominen vaatii kärsivällisyyttä.

Kuiva humala saattaa edeltää useasti ennen retkahtamista. Muutama esimerkki auttaa varhaista havaitsemista ja retkahduksen ehkäisyä.
Pelko hyvinvoinnista, alkoholistit kokevat alkuvaiheessa suunnatonta pelkoa ja ahdistusta. Heiltä puuttuu luottamus elämän kohtaamisesta ilman alkoholia. Ihan kuin luopuisi vanhasta ystävästä.
Kieltäminen, alkoholisti kieltää totuuden itsestään eikä hyväksy elämäntapansa muuttamisen tarvetta.
Liika-itsevarmuuus, alkoholisti vakuuttaa itselleen, ettei hän koskaan enää juo ja tekee suuria lupauksia eikä hän noudata päicittäistä ohjelmaa.
Yritykset raitistaa muita, alkoholisti yrittää opettaa muita ja koettaa raitistaa toisia. Hän alkaa kiinnittää toisiin enemmän huomiota kuin omaan toipumiseensa.
Puolustelu, kun tulee puhe alhokolistin ongelmista alkaa hän puolustelemaan tekemisisään. Löytää monia syitä välttää AA:ta ja hänen perustelunsa paljastavat yrityksen jättää huomiotta se totuus, että hän tarvitsee AA:ta tai muuta apua.
Pakonomainen käyttäytyminen, kun alkoholisti on muiden seurassa, hän joko pyrkii hallitsemaan keskustelua tai vaikenee, muutamat muutkin pakonomaiset käyttäytymismallit ovat oireita, mm. työnarkomania, uhkapelit ja muiden mielialaan vaikuttavien aineiden käyttö.
Impulsiivinen käytös, tekee tärkeitä ratkaisuja ilman riittävää harkintaa. Nämä impulsiiviset toiminnat johtavavt äärimmäisiin stressitilanteisiin.
Yksinäisyys johtaa masennukseen, kerrotaan voimakkaista yksinäisyyden jaksoista. Jos hän ensinäkään on tekemisissä toisten kanssa, se on joko pakonomaisata tai impulsiivista sekaantumista. Tuntee itsensä tässä vaiheessa masentuneeksi.
Putkinäkö, alkoholisti tarkastelee elämää eristettyinä lokeroina ei kokonaisuutena. TÄmän johtaa liian suureen keskittymiseen yhteen elämän alueeseen, johtaen muiden alueiden täydelliseen laiminlyöntiin.
Epäsäännölliset tavat, Epäsäännölliset ruokailu- ja nukkumistavat.
Rakentavan suunnittelun puute, toiveajattelu alkaa korvata realistisen suunnittelun eikä kiinnitä huomiota yksityiskohtaiseen suunnitteluun. Päiväuneksija.
Kärsimättömyys, kehtittyy ajatus ”minä olen yrittänyt kaikkeni, mutta mikään ei toimi”. Asiat eivät kehity tarpeeksi nopeasti tai muut eivät tee kuten heidän pitäisi.
Sekavuuden ajanjaksot, sekavuuden ajanjaksot lisääntyvät määrältää, kestoltaan ja vaikeusasteeltaan. Esim. päätösten teko on vaikeaa ja ajatukset kiertävät kehää ja puuttuu arvostelukyky.
Ärtymys ja suuttumus, alkoholisti suuttuu ja turhautuu sekä osoittaa kaunaa muita kohtaan. Hän saattaa syyttää toisia liiasta kriittisyydestä. Tämä johtuu hänen omasta asenteestaan itseäänkohtaan. Tämä puolestaan lisää omaa stressiään ja ahdistustaan.
Etenevä päivittäisen ohjeman rapistuminen, kaikki päivittäiset rutiinit rapistuvat. Säännöllinen ylösnuosun ja nukkumaanmeno ajat katoavat. Syöminen ei tapahtdu oikeaan aikaan. Hän ei pysty pitämään sopimuksiaan. Hän tuntee itsensä sekavaksi ja hänellä on paljon joutilasta aikaa.
Epäsäännöllinen osallistuminen AA:n kokouksiin, hoito ja toipuminen ovat menettäneet etusijansa. tämä on vaarallinen varoitusmerkki!
Turhautuminen, tämä on tulos avuttomuuden ja suunnattoman huonon omanarvon tunteista. Ei hyväksy toisilta apua. tämän saavuttaa olemalla agressiivinen tai hijlaa vetäytymällä pois. Ajatustoiminnat ja arvostelukyky ovat puutteelliset.
Itsesääli, ”miksi nämä asiat sattuvat minulle?”
Ajatukset sosiaalisesta alkoholin käytöstä, alkaa kuvitella että ongelmat ratkee juomalla ja että voisi kohtuukäyttää. Pian alkoo kokeilu kohtuukäytöstä -palaa pian pakonomaiseen juomiseen.

Oho näitä kirjotellessani huomaan itseni löytävän monesta kohtaa. Pelottavaa kuinka sitä on tajuamattaan ajautunut kuivan humalan tilaan..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: