Häpeä

Tuli luettua häpeän monet kasvot kirja. Herätti monen näköistä tunnetta. Alusta löysin osuvimpia kohtia omasta häpeän tunteesta.

Tunteiden kieltäminen jossa lapsi oppii peittämään tunteensa. Tämän myötä lapsi luopuu omasta persoonallisuudestaan. Tunteiden kanssa olen aivan lapsen tasolla. Lapsi oppii hallitsemaan tunteensa kun niiden näyttäminen ei ole ollut sopivaa. Lapsi kieltää tunteensa toisten läsnäollessa. Itselleni on muodostunut ”naurattajan” rooli tämän myötä. Tunteiden näyttäminen menee överi huumoriksi. Olen saanut näin yli 26 vuotiaana opetella tunteita joita en ole saanut opituksi lapsena, menetin kyvyn tuntea ja kyvyn ilmaista tuneita. Näiden myötä koen olevani avuton joka kärjistyy itsevihaksi.

Syyllistäminen perheessä aiheuttaa laspelle uskon jossa hän kuvittelee että hänessä on jokin vialla. Esimerkiksi vihjailut kuten elämän pilaaminen ovat viestejä että lapsi on tuhonnut tai ainakin vaikeuttanut vanhempiensa elämää. Lapsi luulee olevansa syyllinen vanhempiensa huonoon oloon ja tekee kaikkensa että hänet hyväksyttäisiin. Elämästä oikeuden ansaitsemista josta seuraa lapselle häpeää omasta olemassa olostaan. Lapsista tulee pikkuaikuisia jotka tukahduttavat omat tunteensa ja tarpeensa, lapsista tulee näkymättömiä. Jatkuva moittiminen ajaa lapsen syyllisyyteen jonka seurauksena lapsi ei osaa nauttia lapsuuden iloista ja leikeistä. Syyllistäminen aiheuttaa epätervettä syyllisyyttä. Koetaan vastuuta tekemättömistä teoista ja aletaan uskoa omaan syyllisyyteen.

Hylkäämiskokekmukset ovat yhteydessä häpeän syntyyn. Turvallinen ja läheinen ihmissuhde puuttuu, tästä lapsi saa hylkäämisenkokemuksen. Puuttuva aikuisen läsnä olo ja turva. Hylkäämiseen liittyy välinpitämättömyyttä ja väheksymistä. Jatkuvan torjumisen myötä lapsi oppii pärjäämään omillaan.

Mykkäkoulua pitävä jäädyttää tunteensa toista kohtaan ja HALLITSEE ympäristöä vaikenemalla. Lapsi alkaa etsiä syytä itsestään ja etsii keinoa lopettaa vanhempiensa mykkäkoulun. Lapset alkavat varoa sanojaan ja tekemisiään. Häpeä syntyy kun ei saa kysymykselleen vastakaikua. Lapsi kuvittelee jos olisi riittävän hyvä, vanhemmat vastaisivat hänelle. Tämmöinen murjotus pysyy perheen sisällä ja sen paljastumista hävetään.

Kieltäminen auttaa kullissien ylläpidossa. Se joka tuo asioita esille saa syytös ryöpyn ja tulee nolatuksi. Tämmöinen päätyy perheen mustalle listalle. Tämmöisessä perheessä kaikki oppivat hymyilemään ja puheen aiheita opitaan vaihtamaan nopeasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: